När våra djur blir äldre kan de behöva stöttning i allt från mentala till fysiska besvär som de inte haft behov av tidigare. Det är viktigt att man som djurägare har en god kunskap om sitt seniora djur och vet vad man ska hålla utkik efter för att djuret ska må så bra som möjligt under den tiden de finns kvar hos oss. Nedan har jag samlat lite observationer som jag själv gör hos många av de seniora patienterna som besöker mig på mottagningen.
Smärta från rörelseapparaten
En stor andel djur har någon typ av smärta från rörelseapparaten när de blir äldre – precis som vi människor. Oftast upplevs djuret inte direkt halt men snarare att de är lite stela när de reser sig, de kanske inte vill gå lika långt längre eller undviker att hoppa upp på högre höjder såsom soffan, sängen eller in i bilen. Katter har också en tendens att bli förstoppade då de inte rör sig lika mycket eller undviker att bajsa för att det gör ont i ryggen. Vissa djur märker man inte så mycket alls på då besvären kommit smygande över en längre tid. Särskilt katter löper risk att gå med kronisk smärta helt i onödan.
Tandsjukdom
Tänder och tandsjukdomar är tyvärr fortfarande okänd mark för de allra flesta djurägare, och en dålig munhälsa går ofta obemärkt förbi. Det bästa för att förebygga tandsten och tandsjukdomar är att regelbundet borsta tänderna på djuret, helst varje dag precis som hos oss människor. Man vet i och med studier att en dålig munhälsa ökar risken för sjukdom i princip i hela kroppen – hjärta, njurar, lever, lungor, mage-tarm och hormonproducerande organ. Och förutom det så vet man att det är ett tillstånd som gör väldigt ont, trots att djuret ändå fortsätter äta och verkar ”må bra”. De allra flesta som lämnar in sin hund eller katt för tandsanering / professionell tandrengöring upplever att de får tillbaka sitt gamla, glada djur igen! Tandvård till följd av tandsten ersätts aldrig av försäkringen, så håll reda i munnen för att slippa dyra veterinärkostnader.
Ändrat foder- eller vätskeintag
Ett ökat foder- eller vätskeintag kan vara kopplat till en obalans eller sjukdom i kroppen av något slag, exempelvis njursjukdom, tandsjukdom eller hormonsjukdom. En normal vätskemängd är ca 50ml per kilo kroppsvikt per dygn, dvs. en hund som väger 10kg ska dricka kring 500ml per dag. Detta varierar självfallet och behovet ökar om djuret är aktivt eller vistas i en varm miljö. Om djuret äter eller dricker mer, dessutom i kombination med viktminskning eller viktökning, är ett alarmerande tecken på att något kanske inte står rätt till. Då rekommenderas ett veterinärbesök för undersökning och blodprovskontroll.
Övervikt, undervikt och/eller plötsliga viktförändringar
De flesta seniorerna tenderar att lägga på sig lite för mycket vikt i takt med att de fysiska krämporna ökar. De motioneras inte lika mycket längre och njuter lite för mycket av livets goda. Övervikt har en koppling till en rad fysiska sjukdomar, inklusive diabetes, och påverkan på lever och njurar. Övervikt bidrar också till ökat belastning på kroppens leder och kan förvärra symptomen av en eventuell artros. Det finns även seniorer som går ner i vikt, exempelvis till följd av någon sjukdom såsom tandsjukdom, diabetes eller sköldkörtelproblem. De kan behöva mediciner eller byta foder för att hålla vikten.
Hud-, päls- och kloförändringar
Äldre djur har sämre förmåga att ta hand om sin päls och sina klor och därför måste ägaren vara extra noga att kontrollera sitt djur. Har man ett djur som lätt får tovor rekommenderas att man investerar i en liten rakapparat som kan vara oumbärlig för att få bort tovor som sitter mot huden. Det är aldrig rekommenderat att klippa tovor med sax då det är stor risk att råka klippa i huden! Hud och klor kan bli skörare hos det seniora djuret. Då kan det bli aktuellt att ge foder anpassat för hud och päls, tillskott av omega-3/6 eller använda sig av olika typer av schampon och spot-on-produkter som återfuktar huden. Klipp också klorna regelbundet för att undvika att klorna flisar sig när de klipps. Det går också att använda en nagelfil.
Demens och förvirring
Precis som vi människor kan djur bli dementa och förvirrade. Din hund kanske plötsligt börjar kissa inomhus helt ogenerat eller din katt börjar skrika och jama om nätterna. De kan också få ett avvikande mat- och vätskeintag då de kanske inte alltid minns att de precis ätit. Det finns en del tips och råd samt även mediciner för att minska ångesten hos dessa djur.